Main Media

Sairaalan oviratkaisut

Sairaalat, terveyskeskukset ja erilaiset palvelutalot vaativat ovilta paljon. Terveydenhuollon oviratkaisujen tulee olla kestäviä, hygieenisiä ja turvallisia, mutta myös helppokäyttöisiä ja esteettömiä sekä viihtyvyyttä edistäviä. Swedoorilla on vuosikymmenten kokemus sairaaloiden, terveyskeskusten ja hoivakotien ovista ja se on kehittänyt useita oviratkaisuja nimenomaan terveydenhuollon tarpeisiin. Swedoor-ovia on toimitettu muun muassa TYKSiin, TAYSiin, KYSiin, Lapin keskussairaalaan ja Lahden kaupunginsairaalaan.

Kestävät ovet

Ovien pinnat, reunat ja karmit ovat alttiita törmäyksille. Esimerkiksi leveät potilassängyt ja niihin kiinnitetyt laitteet voivat kolhia ovia ja karmeja. Vilkkaasti liikennöityihin tiloihin kannattaa valita mahdollisimman kestävä oviratkaisu. Oven pintaan voi valita esimerkiksi erityisen kestävän laminaatin, reunamateriaaliksi kovapuureunan tai muovireunan ja karmiin RST-suojat. Iskun- ja kulutuksenkestävyyden kannalta erityisen kestävä karmiratkaisu on teräskarmi. 

Hygieeniset ovet

Hygieeniset oviratkaisut rajoittavat bakteerien ja mikrobien leviämistä. Oven hygieenisyyttä voidaan parantaa antibakteerisilla materiaaleilla ja karmivalinnoilla. Oven pinnassa voidaan käyttää antibakteerista laminaattia. Kun ovikokonaisuuden pinnat ovat sileitä ja niissä ei ole ylimääräisiä koloja, on puhdistaminen helppoa ja epäpuhtauksien kertyminen voidaan minimoida. Bakteerien leviämistä voidaan estää myös automatiikalla, mikä vähentää kosketustartuntariskiä. Lisäksi terveydenhuollon tarpeisiin kehitetyn teräskarmin liitoksissa on hygieeninen; yhteen hitsattu rakenne ja piilokiinnitys varmistavat, että siinä ei ole näkyviä kiinnitysreikiä.

Turvalliset ovet

Sairaalan ovien on täytettävä tarkat turvallisuusvaatimukset, jotka liittyvät muun muassa palontorjuntaan, röntgensäteilyyn ja kulunhallintaan. Swedoorilla on useiden vuosien kokemus terveydenhuollon ovitoimituksista, joten oviratkaisujen monipuoliset vaatimukset ovat meillä hyvin hallussa. 

Palo-ovet

Palo-ovien tarkoitus on osastoida kiinteistön huoneet palo-osastoihin ja siten turvata evakuoinnille poistumisreitit. Suomessa puuovien yleisimmät paloluokat ovat EI1 15, EI1 30 ja EI1 60. 

Jos palo-oviratkaisuun halutaan yhdistää sairaalatekniikkaa, kohteeseen kannattaa valita teräskarmi, jonka sivuosassa on runsaasti tilaa sairaalatekniikalle. Teräskarmiin integroitu sivuosa tekee oviratkaisusta yhtenäisen paloa kestävän elementin.


Swedoor on kehittänyt myös luokitellun liukuoven, jota on hyödynnetty muun muassa Lahden kaupunginsairaalassa. Liukuovi on turvallinen, tilaa säästävä oviratkaisu sairaalakohteissa. 


Palo-ovet on testattu ja tyyppihyväksytty voimassaolevan lainsäädännön mukaisesti. Rakennusten paloturvallisuusmääräykset löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelmasta: 848/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

Murtosuojatut ovet

Murtosuojattuja ovia tarvitaan esimerkiksi tiloissa, joissa säilytetään lääkkeitä, tietotekniikka tai potilastietoja. Oven murtosuojausominaisuuksia parantaa esimerkiksi varmuuslukot, korttilukot, älykäs lukitusjärjestelmä, turvalukkorunko, ylivientisuojat, tunnistimet, murtosuojarauta ja murtosuojasaranat. 

Röntgenovet

Röntgenlaitteita sisältävät tilat vaativat röntgenovia, jotka suojaavat huoneen ulkopuolella oleskelevia ihmisiä säteilyltä. Swedoorin röntgenoviin on saatavana 1 mm tai 3 mm lyijysuojaus. Röntgenovet ovat saatavana myös EI1 30 paloluokiteltuina ovina.

Viihtyvyyttä edistävät ovet

Terveydenhuollon tiloissa ovilla on tärkeä rooli äänimaailman ja viihtyvyyden kannalta, koska tiloilta odotetaan rauhallisuutta, turvallisuutta ja selkeyttä. 

Äänieristysovet

Äänieristysovi vaimentaa ääniä tehokkaasti tilojen välillä. Ääniolosuhteilla on vaikutus terveyteen ja viihtyvyyteen. Äänieristysovet tekevät esimerkiksi odotustiloista rauhallisen tilan ja antavat työskentelyrauhan henkilökunnalle. Asianmukainen äänieristys turvaa myös yksityisyydensuojan esimerkiksi vastaanottohuoneissa. Ovien ääneneristävyyttä kuvataan ilmaääneneristysluvuilla Rw 34dB, Rw 37dB ja Rw 42dB 

Värikkäät ja puupintaiset ovet

Ovien värivalinnalla voi vaikuttaa tilan ja sitä kautta asiakkaiden ja vierailijoiden mielialaan. Terveydenhuollon tilaratkaisuissa tarvitaan kliinisen ja steriilin valkoisen lisäksi pehmeitä yksityiskohtia, jotka tekevät tiloista viihtyisät ja edistävät täten hyvinvointia. Esimerkiksi sininen, vihreä ja vaaleanpunainen väri sekä puumateriaalit koetaan usein rauhoittaviksi. 

Ovien johdonmukainen ilme voi olla käyttäjälle myös tärkeä visuaalinen vihje. Esimerkiksi eri kerrokset ja toiminnot voidaan koodata erivärisillä ovilla. Asiakkaita voi olla helpompaa ohjata vihreän oven luokse kuin reittiä selittämällä. Oven väriksi voi valita itse – suunnittelijalla on käytettävissä kaikki Suomessa myytävät laminaatit ja yleisesti käytössä olevat värikartat. 

Puun terveysvaikutuksia sairaalamiljöissä on tutkittu paljon. Puulla on positiivinen vaikutus ihmisiin, sillä se vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Puun käyttöä suositellaan erityisesti tiloissa, joissa ihmiset oleskelevat pitkiä aikoja. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta. Varsinkin terveydenhuollon tiloissa tällä on suuri merkitys. Ovien viilupinnat ovat laminaattia herkempiä kolhuille, joten vilkkaasti liikennöityihin tiloihin kannattaa valita puupintaa jäljittelevä laminaatti.

Esteettömät ja helppokäyttöiset ovet

Sairaalaympäristön on tärkeää olla helppokulkuinen. Liikkumiselle on varattava tarpeeksi tilaa, eli oviaukkojen tulee olla riittävän leveät. Kiireisen sairaalamiljöön ovet tulee suunnitella niin, ettei aukaistaviin oviin törmätä ja etteivät auki olevat ovet estä liikennettä käytävillä. Oven käyttötarkoitus ja käytettävissä oleva tila määräävät oven avautumissuunnan ja -tavan. Perinteinen saranoitu ovi on yleisin, tuttu ja turvallinen oviratkaisu. 

Liukuovella on mahdollista vapauttaa lattiapinta-alaa. Luokiteltuun liukuoveen voidaan asentaa tarvittaessa ovenavausautomatiikka. Heiluriovi voi olla tarpeen kiireisissä oviaukoissa, joissa ei tarvita ääni- tai paloeristystä.

Ovien avaaminen ei saa olla liian raskasta, niistä kulkeminen tulee olla vaivatonta ja niiden sulkeminen tulee olla helppoa. Oven avaamista ja sulkemista voidaan helpottaa automatiikalla, joka on saatavissa lähes kaikkiin sairaalanoviin. Kulkemista helpottaa mekaaninen nostokynnys tai laahuskynnys, jolloin myös pyörätuolin ja sekä sairaalasängyn siirtäminen luonnistuu esteettömästi.

BIM-objektit

Useat oviratkaisumme löydät myös digitaalisina BIM-objekteina sekä REVIT- että ArchiCAD-muodossa. BIM-objektit ovat käytettävissä BIMobject-sovelluksilla ja ne voi ladata osoitteesta www.bimobject.com. 

Lue lisää BIM-objekteista

Ovisuosituksia sairaaloihin

Katso alla olevista taulukoista suosituksiamme sairaalan eri tilojen oviratkaisuiksi.

Toimenpide- ja vastaanottohuoneet

Tuote

Paloluokitus

Ilmaäänieristys

Sileäpintainen liukuovi 54 mm FS SLIDE

EI30

Rw 33 dB tai Rw 37 dB

Sileäpintainen muovireunainen 50 mm ovi FS51

EI30

Rw 37 dB

Sileäpintainen 54mm FS6 FCore 

EI30

Rw 38 dB

Sileäpintainen 54 mm ovi FS7 FCore

EI30

Rw 42 dB

Toimistot ja potilashuoneet

Tuote

Paloluokitus

Ilmaäänieristys

Sileäpintainen muovireunainen 50 mm ovi FS51

EI30

Rw 37 dB

Sileäpintainen muovireunainen 40 mm ovi S41

Rw 32 dB

Sileäpintainen liukuovi 54 mm FSslide (pdf) UUTUUS!

EI30

Rw 33 dB tai Rw 37 dB

WC- ja suihkutilan sileäpintainen luokittelematon ovi 40D liukuovi