Kaupallinen yhteistyö: Swedoor ja Itse tehty unelma
Sannan perhe varautui kuopuksen tuloon ja rakensi talolle lämpimän kuistin. Isot pariovet helpottavat vaunujen kanssa liikkumista, ja 12-ruutuinen väliovi tuo valon sisäeteiseen asti.
Kaksikerroksinen talo on alkujaan Sannan lapsuudenkoti, jossa hän asui äidin, isän ja kahden veljensä kanssa. Sannan isä on rakennusmestari, ja hän suunnitteli ja rakensi talon alusta loppuun. Se valmistui Hämeenlinnaan vuonna 2000.
Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Sanna osti talon vanhemmiltaan. Nyt sitä asuttavat hänen kanssaan mies, 2,5-vuotias tytär ja Oliver-koira. Tänä kesänä perhe kasvaa pikkuveljellä.
Viime kesänä perhe rakensi taloon lämpimän kuistin vanhan avonaisen tilalle. Sisäkuisti oli mukana jo alkuperäisissä rakennussuunnitelmissa, mutta tila jätettiin aikanaan avonaiseksi. Kun pohjakin oli suunniteltu valmiiksi kuistia ajatellen, hankkeesta selvittiin ilman isompia pohjatöitä.
Tältä Sannan talon kuisti näytti ennen.
Remontti oli komea suvun yhteinen taidonnäyte – päätekijöinä häärivät Sannan mies ja hänen isänsä, ja talon alkuperäistä rakentajaa konsultoitiin ahkerasti.
Pariovi tuo vaunuperheelle helpotusta
21-vuotias talo sai entistä näyttävämmän pääsisäänkäynnin – uusi kuisti ja pariulko-ovi.
Kesällä kuistin uudet Swedoorin pariulko-ovet voivat olla apposen auki. Sannan perheen ulko-ovista pitää kuitenkin päästä helposti myös muina vuodenaikoina lastenvaunujen kanssa.
– Parioven käyntiovi on kapeampi kuin tavallinen ovi, ja siksi valitsimme kaikista leveimmän mahdollisen pariovivaihtoehdon. Niin ei tarvitse avata kuin käyntiovi, ja lastenvaunujen kanssa mahtuu kulkemaan sisään ja ulos, Sanna kertoo.
Tänä kesänä kulkemista helpotetaan lisää, kun terassia jatketaan pariovien eteen. Näin askelmiakin jää lopuksi enää vain puolikas. Sannan ja miehen remontointifilosofiaan kuuluu asia kerrallaan tekeminen ja lennosta ratkaiseminen.
– Kun kuisti oli tehty ja ovet tulivat, tajusimme, että ulko-oven yläpuolella on vain parveke. Halusimme suojata oven, etteivät vesi ja lumi sada siihen aivan suoraan. Teimme itse oven päälle lipan puusta ja pellistä.
Vanhanajan henkeä huokuvan kuistin yllä on aurinkoinen avoparveke, jota odottaa vielä kaideremontti. Projektien etenemistä voit muuten seurata Sannan Instagram-tililtä Itse tehty unelma.
Pariovihaave muuttui todeksi tiimityöllä
Kesällä kuistin eteen rakennetaan terassi.
Käytännöllisyyden lisäksi oli toinenkin syy, miksi talossa on nyt 1930-luvun funkkismuotoilua kunnioittavat pariovet.
– Ne ovat mun mielestä tosi ihanat, oikein semmoinen ylellisempi ja hienompi kuin tavallinen ovi. Sanoin miehelleni, että haluan pariovet ja mun on pakko saada ne.
Swedoorin Function F1848 W71 -pariulko-ovi onkin hieno lisä ennen avonaiseen kuistiin, joka nyt sai ympärilleen seinät ja ikkunat.
– Sen takia meillä myös tehtiin kuistiremontti. Ei vain siksi, että arki on käytännöllisempää ja helpompaa, vaan koska minä halusin pariovet, Sanna nauraa.
Kodin sisustuksessa on samaa vanhan ajan lämminhenkistä tunnelmaa kaikkialla, ja maalaisromanttisia yksityiskohtia löytyy ulkoportaiden koriste-esineistä alkaen. Valkoisten pariovien ristikkoikkunat ja koristeurat sopivat täydellisesti talon henkeen.
– Mun mies on tottunut siihen, että minulta tulee ideoita ja niistä on selkeä visio päässäni. Kun mulla on selvät sävelet, jatkamme siitä yhdessä eteenpäin.
Toisella on visio, toisella taito. Tämän talon remonteilla on kaikki mahdollisuudet onnistua!
Uusi ulko-ovi sai alkuperäiset messinkikahvat
Vanhat ovenkahvat säästettiin ja asennettiin uuteen oveen.
Ulko-ovien laseissa on ulkopinnalla koristelistat ja -ristikot. Sanna ripusti niihin kranssit heti ovien ensimmäisenä talvena.
– Se on ihanaa, kun saa kranssit kiinni ulko-oveen jouluna. Pikku juttu, mutta itselle iso.
Yksi päätös kodin uusia ovia suunnitellessa oli kahvojen valinta.
– Halusin säästää lapsuudenkodin messinkikahvat. Haluamme aina tehdä omannäköistä, mutta säilyttää jotain vanhaa. Mietimme ensin uusiakin kahvoja, mutta kiillotimme vanhat ja pidimme ne. On kiva, että jää tiettyjä juttuja, mitä on ollut aina tässä talossa.
Lasitettu ulko-ovi tuo valoa ja käyttömukavuutta
Nyt lastenvaunut mahtuvat vaivatta lämpöiseen tilaan sisälle.
Aurinko pääsee kuistille sisään pariovista ja kolmesta isosta ikkunasta. Sanna halusi maksimoida luonnonvalon määrän, ja se vaikutti myös ovien suunnitteluun – kirkkaista laseista virtaa valo vapaasti.
– Ihastelin ensin sellaisia ovia, joissa isot ikkunat ulottuivat alas asti. Koin kuitenkin turvallisemmaksi, että ulko-oven ikkunat ovat pienempiä. Ettei ulkoa näe suoraan sisään.
Lämmin kuisti toi arkeen käytännöllisyyttä ja mukavuutta, ja sen ansiosta muualla talossa on siistimpää.
– Se on arki-eteinen. Se, mihin pysähtyy hiekka, loska, märkä ja se kaikki, mitä minä en halua sisään. Kuraiset vaatteet ja kurainen koira.
Väliovi kruunaa kuistin
Kirkas lasinen 12-ruutuinen sisäovi antaa valon ja katseen kulkea.
Kuisti rakennettiin talon alkuperäisen ulko-oven eteen. Välioven ympärillä on siis vanha ulkoseinä, joka paneloitiin uusiksi.
– Ensin ajattelimme, että vaikka uloskäynti siirtyi remontissa eteenpäin, vanha ulko-ovi jäisi kuitenkin paikalleen. Sitten tajusimme, että sehän on liian raskas. Tuli vähän ex tempore se väliovi, mutta nyt se on ihan loistava. Se jopa kruunaa koko kuistin ja sisäeteisen.
Talon ulkoseinät ovat sisäseiniä paksumpia ja koska niiden väliin oltiin asentamassa aiempaa kevytrakenteisempi ovi, myös oviaukko vaati vähän työstöä. Sannan mies siisti syviä karmeja ja listoitti ne uudelleen.
Sisäovi toi 12 ruutua lisää näkyvyyttä
Lasinen väliovi tuo lisää tilantuntua sisäeteiseenkin.
Välioveksi Sanna valitsi Craft 105 -massiivipeilioven, mutta mielessä ehti käydä toinenkin Swedoorin sisäovivaihtoehto.
– Ensin ajattelin ovea, jossa oli kymmenen ruutua ja alaosassa puuta. Tämä 12-ruutuinen ovi oli kuitenkin heti valmiina saatavilla, ja valitsimme sen. Nyt tykkään enemmän tästä, ja monet ovat sanoneet, että on kiva, kun ovi on alas asti lasitettu.
Ennen sisäeteiseen tultiin suoraan ulko-ovesta.
Kuisti on lämmin tila ja sisäovi on siksi usein auki. Sannasta on mukavaa, että avoin ovi ei blokkaa näkyvyyttä.
– Esimerkiksi ompelukoneen rungosta tehdyn pöydän hienot jalat näkyvät sen takaakin kokonaan. Kuistin nurkkaus olisi tunkkaisempi, jos ovi olisi umpinaisena sen edessä.
Kuistilta näkee oravat, mummin ja maailman
Kuisti on Oliver-koiran lempipaikkoja.
Perheen lempeän kultaisennoutajan lisäksi kuistilla viihtyvät muutkin perheenjäsenet. Se on kiva minitila, joka aikanaan varmasti innostaa lapsia leikkimään vaikka kotia.
– Tyttäremme tykkää keinutella puisessa keinuhepassa. Hän katsoo ikkunoista eläimiä, oravia, lintuja ja jalankulkijoita. Kylään tulijoita, esimerkiksi mummia, hän voisi odottaa siellä vaikka tunnin. Tyttö yltää jo ulko-oveenkin, roikkuu koko ajan kahvassa kiinni.
Oliverkin tarkkailee maailman menoa makoillessaan puisella penkillä oven vieressä.
Väliovi toi sisäeteiseen valoa
– Meidän entinen eteisaulamme oli aika pimeä ja tunkkainen. Ulko-ovessa oli pieni lasi ja oven vieressä vain pieni ikkuna.
Uuden välioven 12 lasiruutua päästävät valon esteettä sisäeteiseen, jossa säilytetään ulkovaatteita ja Oliverilla on siellä pehmeä patja portaiden alla.
Luonnonvalon lisäämiseksi Sannan mies suurensi myös oven viereistä ikkuna-aukkoa.
Valo kulkee oven läpi kuistilta sisäeteiseen asti.
Sannalla olisi miehelle lisääkin remontti-ideoita, esimerkiksi takapihalle voisi tulla vielä toiset pariovet. Silloin voisi yhden keittiön ikkunoista muuttaa oviaukoksi, asentaa siihen pariovet ja rakentaa sinne varjoisan terassin. Ruoat ja tarjoilut saisi silloin vaivatta keittiöstä pihalle.
– No, projekti kerrallaan, kun edellisiäkään ei olla ihan vielä saatu valmiiksi, ja vauvakin tulee, miettii Sanna.
Voit seurata Sannan talon ja perheen tarinaa Instagram-tililtä Itse tehty unelma.