Main Media

Tontut arvostavat ovissa ekologisuutta ja lämmöneristystä – ota nämä seikat huomioon, kun väsäät tonttuovea

Joulu lähestyy, ja tonttujen vauhti tiedustelukierroksilla kiihtyy. Joulupukin apurit arvostavat nykypäivän laadukasta rakentamista, mutta muutama ominaisuus vaikeuttaa heidän työtään. Viimeistään nyt kannattaakin avittaa Korvatunturin asukkeja ja rakentaa tonttujen mieltymysten mukainen tonttuovi. Silloin pukki osaa varmuudella jakaa lahjat oikeudenmukaisesti!

Laadukkaan rakentamisen ystävät ja tontut arvostavat ovissa ekologisuutta ja lämmöneristystä. Erityisesti tontut rakastavat kaunista ovea, jossa on kurkkimiseen soveltuva ikkuna. Kiltteyspisteitä voi kerätä huomioimalla nämä ovivinkit askartelupöydässä.

Ekologisuus on tontuille kiistattoman tärkeää: puukuiturakenteinen ovi on tonttujen ykkösvalinta. Laatu ja ekologisuus ovat tonttujen sydäntä lähellä, sillä ilmastonmuutos uhkaa myös Korvatunturia. Lumettomat talvet hankaloittavat joulupukin porojen kulkua huomattavasti, joten tontut tekevät kaikkensa sen eteen, että Lapissa on jatkossakin lunta. Kun ovissa käytetyllä puulla on FSC-sertifikaatti, voi luottaa siihen, että ympäristö on otettu huomioon.

Kylmässä pohjolassa asustavat tontut osaavat arvostaa hyvää lämmöneristystä. Tontuille on tärkeää, ettei ovi päästä kylmää ilmaa sisään pirttiin eikä lämmin ilma karkaa harakoille. Kaiken lisäksi laadukas ovi lisää energiatehokkuutta, kun lämpöä ei tarvitse tuottaa ylen määrin. Energiatehokkuus säästää sekä polttopuita raahaavan tontun selkää että ympäristöä. Tonttuovessakin kannattaa siis varmistaa, että ovi eristää kunnolla.

Lasi-ikkunat ja muut ovien yksityiskohdat viehättävät sekä tonttuja että sisustajia. Ulko-oven lasi-ikkuna tai lasista tehty Digits-talonnumero auttavat tonttuja asukkaiden silmällä pitämisessä. Jos kurkkimista haluaa helpottaa, tonttuoveen kannattaa valita kirkkaasta lasista tehty ikkuna. Huurteinen lasi tai satiinilasi puolestaan pitävät hiippalakkisten kurkkimiset aisoissa. Inspiraatiota tonttuovien lasi-ikkunoihin löydät ulko-ovigalleriastamme.

Kaikkia tonttujen tarpeita ei nykyovissa kuitenkaan ole huomioitu.

Ennen kaikkea tontut vierastavat äänieristettyjä ovia, koska ne hankaloittavat pukin apulaisten työtä. Ovien äänieristys on nykyisin niin hyvää, että tonttujen on hankala kuulla sisällä käytyjä keskusteluita. Itkupotkut kuuluvat paksummankin oven läpi, mutta ystävälliset sanat ja kiitokset monesti sanotaan maltillisella äänensävyllä. Jätä siis liiallinen äänieristys tonttuovesta pois, jotta muistikirjoihin kirjataan varmasti oikeat tilannetiedot.

Tontut eivät pahemmin piittaa ovien turvallisuudesta. Tontut jos jotkut ovat kunnollisuuden ja kiltteyden perikuvia. Tonttuoveen on turha asentaa älylukkoa, turvalukkorunkoa tai murtosuojarautaa.