Main Media
Character ECO-ulko-ovi Pulse (NCS S1070-Y50R)

Värikkäät ulko-ovet

Design

Oletko ihaillut ulkomailla kotien värikkäitä ovia ja pohtinut, miksi meillä suomalaisilla on usein hillityt valkoiset tai harmaat ulko-ovet? Enää ei tarvitse: värikkäät ovet ovat nouseva trendi Pohjoismaissa. Mitä kotiovesi väri kertoo sinusta tai perheestäsi? Mieti miltä kotisi näyttäisi, jos siinä olisi oranssi ovi. Tarjolla on myös helppo apuväline, Door Designer -sovellus, jolla testaat, miltä kotisi uusi ulkomuoto tuntuisi.

Suomessa, kuten muissakin Pohjoismaissa, on perinteisesti rakastettu selkeää, pelkistettyä arkkitehtuuria. Valkoisen talon parina on tyypillisesti valkoinen, ruskea tai harmaa ulko-ovi. Valkoisessa tai lonkeronharmaassa talvisäässä ne eivät juurikaan erotu maisemasta tai tuota katsojalleen iloa. Väriprofessorin mukaan pohjoismainen kaupunkimaisema kaipaisi lisää värikkyyttä. Mitä jos ovesi olisikin kreikkalaishenkisesti sininen? Entä millaisen ensivaikutelman keltainen ovi antaisi sinusta tai perheestäsi? 

Classic ECO-ulko-ovi Debussy (vaaleanpunainen NCS S 2010-Y70R)
 

Kaupunkiarkkitehtuuriin ja värien käyttöön erikoistunut norjalainen professori Mette L’Orange rohkaisee pohjoismaalaisia luomaan vastakohtia valko- ja harmaasävyiseen ympäristöön värien avulla. Jos koko talon värin vaihtaminen on liian suuri tai mahdoton muutos, jo uudella ovella saa piristettyä tunnelmaa.

”Värien avulla ilmennämme identiteettiämme ja kerromme keitä olemme – tai keitä haluamme olla. Värit ovat tärkeä osa arkipäiväistä viestintäämme vaikkapa pukeutumisessa. Miksi emme kertoisi itsestämme myös talomme värityksen kautta?”, L’Orange sanoo.

Classic ECO-ulko-ovi Debussy (tiilenpunainen NCS S 5040-Y60R)
 

KELTAISET JA ORANSSIT OVET KIINNOSTAVAT

Ovivalmistaja ja ulko-ovien tuotepäällikkö Tara Hall kertoo, että pohjoismaiset asiakkaat ovat alkaneet herätä värikkäiden ovien mahdollisuuksiin.

“Jos aiemmin valkoinen ulko-ovi oli normi, viime vuosina on alettu uskaltaa valita villimpiä vaihtoehtoja. Nyt laitetaan jopa kirkkaita ovia – oranssia ja keltaista. Värikäs ovi on leikittelevä yksityiskohta muuten moderniin, minimalistiseen tyyliin rakennetussa talossa”, Hall sanoo.

Character ECO-ulko-ovi Drop (keltainen NCS S 0570-Y10R)
 

KAKSIVÄRISET ULKO-OVET SOPIVAT SEKÄ JULKISIVUUN ETTÄ SISUSTUKSEEN

Kaksiväriset ulko-ovet ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti. Oven kaksivärisyys mahdollistaa värien sopivuuden sekä talon julkisivuun että sisustukseen. Ulko-ovien värit voi valita joko perusvärivalikoimasta tai haluamansa erikoisvärit voi määrittää RAL- tai NCS S -koodein.

Character ECO-ulko-ovi Lilly
 

VALITSE OIKEA OVIVÄRI TUNTEIDESI PERUSTEELLA – TESTAA SOVELLUKSELLA VAIHTOEHTOJA

Väriprofessori L’Orange muistuttaa, että värit herättävät meissä voimakkaita tunteita. Siksi myös oven värin valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä kodin asukkaista tuntuu mukavalta.

”Kannattaa ympäröidä itsensä ja perheensä sellaisilla väreillä, jotka miellyttävät – ei sellaisilla, jotka ovat jonkun muun mielestä trendikkäitä. Jos siis aidosti pidät sinisestä tai harmaasta, älä valitse punaista tai keltaista”, L’Orange sanoo.

Function ECO-ulko-ovi Hudson
 

ULKO-OVIEN VAKIOVALKOINEN JA PERUSVÄRIT

ADVANCE-valikoiman ulko-ovien vakioväri on NCS S 0502-Y, joka on hieman keltaiseen taittuva, lämpimän valkoinen sävy. Saatavissa on myös perusvärit: puhtaanvalkoinen, musta, tummanharmaa, harmaa, vaaleanharmaa, tummanruskea, tiilenpunainen ja sininen. Oven voi valita myös tai missä tahansa NCS S tai RAL-kartan sävyssä, ja oven saa myös 2-värisenä!

Puhtaanvalkoinen NCS S 0500-N, vakiovalkoinen NCS S 0502-Y, vaaleanharmaa NCS S 3005-R80B, harmaa NCS S 7000-N, tummanharmaa NCS S 7502-B, tummanruskea NCS S 8005-Y20R.
Sininen NCS S 5020-R90B, tiilenpunainen NCS S 5040-Y60R, musta NCS S 9000-N, 2-värinen, erikoisväri tai mikä tahansa NCS S tai RAL-kartan sävy.

Ovien perusvärejä voi kokeilla omaan kotiin sovelluksen avulla

Ennen kuin lähtee oviostoksille, uutta oviväriä voi makustella ja testailla kotisohvalta käsin Door Designer -sovelluksen avulla. Sovellus toimii siten, että otat kuvan ovestasi ja vaihdat sen tilalle jonkin testattavista erivärisistä ovista. 

Lue lisää Door Designer sovelluksesta.