Main Media
Character ulko-ovi ECO Tajo

Vuosikymmenten ovet – millaiset ovet sopivat 40-90-lukujen taloihin

Design Lämmöneristys

Remontoitko vanhaa taloa? Huomioi sen rakennustyyli ja -aika uusiessasi kotisi ovia. Lue, millaiset ovet sopivat 40–90-lukujen taloihin ja mitä ovet kertovat aikakausistaan.

Rakennuksien sisä- ja ulko-ovet ovat muuttuneet mielenkiintoisesti vuosien varrella. Ovista voi lukea talon tarinaa ja maan historiaa. Ne heijastavat myös taloustilanteiden vaihteluja. Sotiin asti ovet olivat pitkälti täyspuisia, sillä puuta riitti ja tekijöitä myös.

”Rintamamiestalot vaikuttivat paljon suomalaiseen rakennuskantaan sotien jälkeisenä aikana. Tavoite oli, että vältytään hukkamateriaaleilta ja tehdään koteja mahdollisimman edullisesti mahdollisimman monelle. Rintamamiestalon mallityyppi perustuu siihen ajatteluun”, sanoo sisustussuunnittelija Maru Hautala.

Rintamamiestaloja rakennettiin vuodesta 1945 aina 60-luvun alkuun asti, maaseudulla ehkä vielä vähän pidempään. Niukkuus näkyy ajan ovissa pelkistettynä tyylinä ja materiaalien kierrätyksenä.

Toisessa ääripäässä 80-luku edustaa lähes päinvastaista ajattelua. Vanhaa hävitettiin tarkoituksellisesti, ja nousukausi toi sisä- ja ulko-oviinkin prameutta ja runsasta koristeellisuutta.

40-luvun lopulla rakennetun talon Debussy-ulko-oven ulkopuolen sävy sopii yhteen katon värin kanssa on. Sävy on perusvärivalikoiman tiilenpunainen NCS S 5040-Y60R. Oven sisäpuoli on eri värinen.
 

Turmiollisinta on toimelias tietämättömyys – mieti ennen kun remontoit

Maru Hautala työskentelee Suunnitteluhuone NIONIOlla. Sisustamisen ammattilaisena hän pitää monien eri vuosikymmenten sisustustyyleistä, eikä ovivalintoja ajatellenkaan löydy yhtä suosikkiaikakautta.

”Tärkeintä on, että ovi sopii kohteeseen ja istuu ympäristöönsä, oli aikakausi mikä hyvänsä.”

50-luvun rintamamiestaloon vaihdettiin energiatehokkaat Atlantic-ulko-ovet, joiden ulkopuolen uritus muistuttaa kapeaa puupaneelia ja oven sisäpuoli on sileä. Ovien sävy on perusvärivalikoiman ruskea NCS S 8005-Y20R. 
 

Maru Hautala korostaakin huolellista harkintaa ennen remonttia.

”Perehdy aikakauteen. Se on vanhaa remontoidessa hyvä ohjenuora sisustus- ja ovivalinnoille. Perinnerakentajat sanovat, että turmiollisinta on toimelias tietämättömyys eli tehdään ennen kuin ajatellaan.”

Remontoidessa voi vaihtaa ovet kokonaan uusiin talon aikakauden fiilistä mukaillen tai entisöidä hyväkuntoisia ovia. Ovien materiaalit ja ominaisuudet ovat kehittyneet vuosikymmenten kuluessa. Vanhan säästämisessä kannattaakin punnita myös käytännöllisyyttä. Voisiko esimerkiksi uusi ulko-ovi pitää paremmin lämmön sisällä?

”Uusien sisäovien äänieristävyys voi olla tärkeä ominaisuus etätyön helpottamisen takia”, sanoo Maru Hautala.

Sotien jälkeen rakennetun entisen rautatieaseman ulko-ovi on Classic-malliston ECO Bach, sävynä perusvärivalikoiman tummanharmaa NCS S 7502-B.
 

Vanhankin talon ovia voi korostaa tai häivyttää

Sisä- ja ulko-ovivalinnalla voi vaikuttaa rakennuksen yleisilmeeseen ja kodin tunnelmaan. Menneinä vuosikymmeninä ovet ovat olleet Suomessa usein puun sävyisiä tai valkoisia.

”Jonkun verran näkee myös harmaan sävyisiä ovia klassisemman tyyppisissä rakennuksissa. Tämän hetken trendejä puolestaan ovat mustat ovet ja mustat painikkeet. Uusissa ovissa on tyylillisesti paljon vaihtoehtoja myös fiilistä ajatellen.”

Ovella voi tuoda rohkeasti uutta väriä tilaan tai oven voi ikään kuin häivyttää sävyttämällä sen seinän väriseksi.

Ulko-oven voi taas valita eri puolilta eri sävyillä maalattuna .

”Jos tilaat sisäoveen tietyn värisävyn, muista tilata karmit samalla värillä. Olisi ikävä yllätys, jos ovi tulee ihanan greigen sävyisenä, mutta karmit ovat valkoiset”, muistuttaa Maru Hautala.

Rintamamiestalon alakertaan vaihdettiin mustat vaakaviilutetut Steady 411 -lujalaakaovet ja mustaksi maalatut oksattomat 613 karmit.
 

40–50-luvun talojen lukuisat vaatimattomat ovet torjuivat kylmyyttä

1945 vuodesta alkaen aina 60-luvun alkuun rakennettiin mallityyppisiä rintamamiestaloja. Sodan jälkeen yritettiin selvitä mahdollisimman edullisesti rakentamisesta ja kierrättää kaikki, minkä voi.

”Rintamamiestalosta saattaa löytyä melko kirjava kokoelma ovia, sillä niissä saatettiin hyödyntää vanhojen talojen jäämistöä. Samassa talossa voi olla jopa eri kokoisia ja tyylisiä ovia.”

Nykytaloihin verrattuna rintamamiestaloissa oli paljon ovia.

”Kun tullaan sisäänkäynnistä sisään, jo kuistilla on monta ovea. On ovi portaikkoon, vessaan, keittiöön ja olohuoneeseen. Ovilla blokattiin kylmää ilmaa ja niillä on ollut eristävä tarkoitus”, sanoo Maru Hautala.

Rintamamiestaloissa on usein kuisti, jonka tarkoitus on estää kylmän pääsy sisätiloihin. Kuvassa Function F2090 W53 ulko-ovi, sävynä perusvärivalikoiman tummanharmaa.
 

Uusien ovien pinta oli tasainen ja sileä. 40-luvulla siirryttiin vanhempien talojen täyspuuovista rakenteeseen, jonka pystyi jättämään ontoksi. Materiaalia tarvittiin vähemmän, kun ovessa oli vain päällä viilupintaa.

Jos 40–50-luvulla rakennetun talon ovi ei ollut puukuosinen, se oli peittomaalattu. Niukkuus saneli myös sävyvalintoja – käytettiin niitä maaleja, mitä löytyi.

”Viilutettu uusi ovi sopii hyvin tuon ajan taloihin, ja erityisesti koivuviilu. Tammi oli liian arvokasta silloin. Viilutettuun oveen laitettiin ajan tyylin mukaisesti lakka pintaan.”

Vanhaan taloon voi mainiosti sopia värikkäät ovet – ja jokainen ovi voi olla eri värinen! Kuvan Steady-lujalaakaovet erikoissävyissä: sinivihreä NCS S 2230-B70G ja oranssinpunainen NCS S 1281-Y81R.
 

60- ja 70-luvulla suosittiin puuta ja tiiltä 

Koko 1960-luku oli Suomessa sisustuksellisesti häilyväinen. Vuosikymmeneltä on vaikea osoittaa tiettyä, selkeää sisustuksellista tyyliä. Yksinkertaisuus voisi olla sana, joka kuvastaa aikakauden sisustusvalintoja.

60-luvulla otettiin käyttöön mosaiikkiparketit ja leveämpi mäntypaneeli. Luonnollinen puunväri, maalattu tasainen seinäpinta ja esiin jätetty punatiilipinta olivat yleisiä tyylivalintoja. Ovissa oli usein teakpinnat.

Puu- ja tiilipinnat sopivat täydellisesti yhteen. Kuvan 411 Steady-lujalaakaoveen on valittu tammensävyinen vaakaviilu.
 

”Painikkeet olivat aika siroja ja simppeleitä muotokieleltään. Kaikki oli hyvin funktionaalista, ja vanhat painikkeet ovat tosi kauniita. Metallivärit ja messinkisävy olivat suosittuja 60-luvulla.”

60- ja 70-luvuilla pystyi näkemään paremmin suomalaisen maaseudun ja kaupungin rajat rakentamisessa ja sisustamisessa. Eroja oli, kun maaseudulla tyylit ja ilmiöt otettiin käyttöön pienellä viiveellä.

”Nykyäänhän kaikilla on paljon samaa tyyliä somen takia, ja samat lähtökohdat sisustamiselle ja kodin rakentamiselle”, sanoo Maru Hautala.

Tähän punatiilitaloon vaihdettiin mustat Amazon-ulko-ovet, joissa on 92 mm paksu ECO-puukuiturakenne. Uudet paksut ja tiiviit ulko-ovet  vähentävät vedontunnetta ja pitävät lämmön sisällä ja kylmän ulkona.
 

80-luku oli pramean sisustuksen ja mäntypeiliovien kulta-aikaa

1980-luvun sisustustyyliä voisi kokonaisuudessaan kuvailla sanoilla enemmän on enemmän. Nousukausi näkyi materiaalien laadussa ja tyylivalinnoissa.

”Alkoi tulla koristepalluroita ja vähän kitschtyyppisiä valintoja oviinkin. 80-luvulla oli sisustuksessa paljon pyöreää muotoa.”

80-luvulla suosittuja muotoja voi kunnioittaa vaikkapa valitsemalla ulko-oven, jossa on pyöreä ikkuna. Kuvassa vaaleanharmaa Hudson-ulko-ovi, jonka 92 mm paksu rakenne on energiatehokas.
 

Menneiden vuosien sileät ja tasaiset ovet jäivät taakse. Vanhoista maalaistaloista tutut täyspuiset ovet palasivat peiliuritusten kanssa. Talossa saattoi myös olla lasiväliovia tai haitariovia. Liukumekanismeja ei vielä ollut, vaan ovet kulkivat urassa ja olivat hieman raskaita käyttää.  

”1980-luvulla vuorattiin mäntypaneelilla kaikkea! Sitä oli seinissä ja katoissa.”

Täyspuinen mäntyovi sopi hyvin mäntypaneelien kanssa, ja viilutettu koivu ja tammi olivat myös suosittuja valintoja.

Oviremonttia suunnitellessa on hyvä tietää, että valtaosassa 1980-luvulla ja sen jälkeen rakennetuissa asunnoissa on vakiomittaiset sisäovet. Voit siis myös pitää vanhat karmit, irrottaa pari ruuvia ja vaihtaa uuden oven paikoilleen.

Pramealla 80-luvulla mäntypintoja ei voinut olla liikaa. Kuvassa massiivimäntyovi Tradition 52.
 

90-luvun valkoiset kevytovet

90-luvun lama vaikutti Suomessa sisustusinnokkuuteen ja -ratkaisuihin. Edellisen vuosikymmenen täyspuuovet vaihtuivat edullisempiin ja kevyisiin kennorakenteisiin välioviin. Lisäksi moni yritti häivyttää edellisen vuosikymmenen mäntypainotteista sisustusta mielestä ja silmistä.

”Kasaripaneeleita maalattiin umpeen ja haluttiin päästä puuähkystä pois”, sanoo Maru Hautala.

1990-luvun koteihin valittiin sekä laakaovia että edelleen 80-luvun tyylisiä peiliovia, mutta mäntypinnat saivat väistyä valkoisen tieltä.

Kuvassa valkoinen Craft-massiivipeiliovi 102.