Main Media
Function ECO -ulko-ovi Atlantic (ruskea NCS S 8005-Y20R)

Ääntä eristävät ulko-ovet - pidä melut ulkona

Äänieristys Design

Kodin ääniolosuhteet vaikuttavat merkittävästi asukkaidensa viihtyvyyteen. Melusaaste on tutkitusti vakava haitta terveydelle, ja entistä useampi joutuu melun kuormittamaksi kotonaan. Äänieristys on tärkeää huomioida jo talon rakennusvaiheessa, mutta myös jo olemassa olevien rakennusten äänieristystä voi parantaa. Omakotitalossa asuva voi taistella melusaastetta vastaan vaihtamalla huonejärjestystä ja hankkimalla äänieristetyn oven.  

KASVAVA MELUSAASTE VOI OLLA UHKA TERVEYDELLE JA HYVINVOINNILLE

Nykyihmisen elämä on kiireistä ja stressaavaa, joten kodin hiljaisuuden ja hyvän levon merkitys on valtavan suuri. Ylimääräisten äänien kantautuminen kotiin voi häiritä lepoa ja keskittymistä. Melusaaste onkin kasvava uhka nykyihmisen terveydelle. Se vaikuttaa useisiin ihmisiin muun muassa nostamalla verenpainetta, aiheuttamalla stressiä ja heikentämällä unenlaatua.

Yhä suurempi osa ihmisistä asuu urbaanissa ympäristössä kaupunkialueilla, jossa melulta ei voi välttyä. Kiihtyvän kaupungistumisen myötä melusaasteen määrä kasvaa rajusti erityisesti eteläisessä Suomessa. Asumisterveyteen ja kodin viihtyisyyteen voi vaikuttaa ääntä eristävillä rakennusmateriaaleilla.

Classic ECO-ulko-ovi Bach (harmaa NCS S 7502-B)
 

TALON ÄÄNIERISTYS TULEE OTTAA HUOMIOON JO SUUNNITTELUVAIHEESSA

Liikenneväylien ja junaratojen varsille keskittyvä rakentaminen, lentoliikenteen kasvu ja entistä tiiviimpi kaupunkirakenne johtavat siihen, että hiljaisuudesta ja rauhasta on tulossa entistä enemmän ylellisyyttä.

Melusaasteen torjuminen on tärkeää huomioida jo talon suunnitteluvaiheessa, jotta tarvittavat ääntä eristävät materiaalit tulevat valituksi ja äänieristysratkaisut toteutetuksi rakennusvaiheessa. Omakotitalon rakentajan kannattaa esimerkiksi valita ääntä eristävä ulko-ovi ja monikerroksiset ikkunalasit.

Character ECO-ulko-ovi Tower (musta musta-NCS-S-9000-N)
 

MELUSAASTETTA VOI TORJUA OVEA JA HUONEJÄRJESTYSTÄ VAIHTAMALLA

Vaikka paras ratkaisu onkin ottaa meluntorjunta huomioon jo rakennusvaiheessa, voi jo olemassa olevien rakennusten äänieristystä myös parantaa. Omakotitalossa asuva voi paeta melusaastetta vaihtamalla huonejärjestystä niin, että liikenteen äänet häiritsevät vähiten unta ja rentoutumista.

Sisätiloissa äänenkulkua voi rajoittaa myös väliseiniä eristämällä ja valitsemalla sisäoviksi äänieristysovet.

Lisäksi melusaastetta vastaan voi taistella vaihtamalla vanhojen ulko-ovien tilalle äänieristetyt ulko-ovet. Ovet ja ikkunat ovat talon äänieristyksen kannalta erityisen merkityksellisiä. Äänieristetty ulko-ovi on ikkunaremonttia helpompi ja nopeampi keino aloittaa äänieristykseen tähtäävä remontti. Ainoastaan pääoveen panostaminen ei välttämättä riitä, jos melua kantautuu kotiin rakennuksen eri puolilta. Kannattaa siis harkita, tarvitseeko kaikkien kodin ulko-ovien eristää hyvin ääntä.

Function ECO-ulko-ovi Amazon (puhtaanvalkonen NCS S 0500-N)
 

ULKO-OVI VAIKUTTAA ELÄMÄNLAATUUN 20 VUOTTA

Omakotitalon materiaaliratkaisut vaikuttavat elämänlaatuun jopa kymmeniä vuosia, sillä keskiverto omakotitaloasuja vaihtaa ulko-ovensa noin parinkymmenen vuoden välein. Jos ulko-oven huono äänieristys aiheuttaa ärsyttävää melusaastetta, joutuu materiaaleissa pihistänyt kärsimään melko monta tuntia huonosta valinnastaan ennen kun oven vaihtaminen on taas ajankohtaista. Kerralla tehty hyvä valinta taas tukee asumisterveyttä ja -mukavuutta vuosien ajan.

Classic ECO-ulko-ovi Debussy (ruskea NCS S 8005-Y20R)
 

ECO-ULKO-OVI AUTTAA MELUNHALLINNASSA TYYLISTÄ TINKIMÄTTÄ

JELD-WENin Eco-ulko-ovissa on 92 mm paksu puukuiturakenne, joka eristää hyvin ääntä. Eco-ulko-ovien äänieristysarvo on ≥ Rw 30 dB. Eco-puukuiturakenne eristää EPS-rakennetta paremmin ääntä. Eco-ulko-ovia saa missä tahansa NCS S tai RAL-sävyssä ja siihen voi valita erilaisia turvallisuutta ja käyttömukavuutta lisääviä lisätarvikkeita kuten älylukon, turvalukkorungon, sähkölukkokoneistuksen, potkulevyn, kirjeluukun ja murtosuojaraudan.

Eco-oveen valittava paloa ja ääntä eristävä rakenne on ihanteellinen melualueilla

Jos koti sijaitsee esimerkiksi lento- tai liikennemelualueella, kannattaa turvautua perusovea järeämpään äänieristykseen, joka saavutetaan Eco-oveen lisättävällä paloa ja ääntä eristävällä rakenteella. Pääkatujen vilkas liikenne voi aiheuttaa jalkakäytäville ja lähellä olevien talojen ulkoseinille voimakkaan, jopa 70–80 dB:n melutason, jolloin asuntojen ovien ääneneristävyyden tule olla riittävä, jotta sisälle tunkeva melu ei ylitä ohjearvotasoa. Eco-paloulko-ovi vastaa tähän tarpeeseen, sillä sen äänieristysarvo on ≥ Rw 41 dB.

Function ECO-ulko-ovi Salton (puhtaanvalkoinen NCS-S-0500-N)
 

PALO-OVI ANTAA PELASTAUTUMISAIKAA

Luokitellut Eco-rakenteiset palo-ovet ovat paitsi hyviä meluntaltuttajia, ne ovat myös EI1 30 paloluokiteltuja. Tulipalon sattuessa paloluokiteltu ulko-ovi antaa 30 hengenarvoista pelastautumisminuuttia. Lue lisää turvallisista ulko-ovista. Eco-paloulko-ovia saa missä tahansa NCS S tai RAL-sävyssä ja oven murtoturvallisuutta voi lisätä valitsemalla siihen turvalukkorungon.  Lue lisää turvallisista ulko-ovista