Main Media

Asuinrakennuksen oviratkaisut

Asuinrakennusten ovien tärkeimpiä asumisviihtyvyyttä edistäviä ominaisuuksia ovat ovien energiatehokkuus, esteettömyys, turvallisuus ja terveellisyys sekä tietysti rakennuksen arkkitehtuuriin sopivuus.

Asuinrakennusten oviratkaisuja ovat luokitellut ovet, luokittelemattomat ovet, kerrostaso-ovet, ulko-ovet, saunanovet ja sisäovet. Lue tarkempaa tietoa tuotteista sivulla asuinrakennusten ovet.

Tarjoamme asuinrakennusten oviratkaisut sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Rakennuskohteena voi olla niin kerrostalo, rivitalo, luhtitalo, omakotitalo kuin vapaa-ajanrakennus. Katso mitä rakentamismääräykset velvoittavat ja millaisia toiminnallisia vaatimuksia ovilla on.

Kerrostaso-ovet – asuntoihin johtavat ovet

Kerrostaso-ovea käytetään porraskäytävästä asuntoon johtavana ovena. Kerrostaso-oven ulkonäöllä on suuri merkitys, sillä se vaikuttaa sekä porraskäytävän että asunnon tunnelmaan. Oven ulkonäön voi suunnitella talon arkkitehtuurin sopivaksi, sillä sileäpintaisiin oviin voi määrittää halutun maali-, viilu- tai laminaattipinnan. Jos talon ilme vaatii klassisempaa muotoilua, kerrostaso-oveksi valitaan peilipalo-ovi.

Kerrostaso-ovet ovat palo- ja äänieristettyjä. Äänieristys lisää asuinmukavuutta. Ovi vaimentaa porraskäytävästä kuuluvia ääniä; mutta myös asunnon ääniä porraskäytävän suuntaan.

EI1 30 paloeristys taas pitää liekit poissa vähintään puolen tunnin ajan.

  • E = tiiviys, liekit eivät läpäise ovea tänä aikana (minuutteina)
  • I1 ja I2 = eristävyys, oven pintalämpötila ei nouse sallittua korkeammaksi kyseisenä aikana

Sisäovet – huoneiden väliset ovet 

Sisäovet ovat tärkeä osa kodin sisustusta. Swedoorin laaja sisäovivalikoima tarjoaa lähes rajattomat mahdollisuudet - eri designeja, värejä, muotoja, lasituksia, rakenteita ja toiminnollisuuksia on valtavasti.

Tämän hetken ovitrendejä ovat muun muassa äänieristys- ja liukuovet. Tiettyjä sisäovia saa ääntä eristävinä. Äänieristysovet ovat nykypäivän kotitoimistojen ja makuuhuoneiden suosittuja oviratkaisuja. Toisaalta taas ahtaissa tiloissa ja pienissä asunnoissa suositaan nyt liukuoviratkaisuja, jotka vapauttavat lattiapinta-alaa vapaaseen käyttöön.

Sisäovien ulkonäön ja ominaisuuksien lisäksi tulee kiinnittää huomiota ovien rakenteisiin. Kevytsisäovet ovat edullisia oviratkaisuja. Jos asuntoon kuitenkin halutaan laadukkaita materiaaleja, kannattaa valita jämäkät ADVANCE-line sisäovet. Lujalaakaovien ja massiiviovien painon tuntee ovea avatessa.

Ulko-ovet 

Ulko-ovia käytetään asuintaloihin johtavina ovina. Ulko-oven ulkonäöllä on suuri merkitys, sillä se vaikuttaa sekä rakennuksen että asunnon tunnelmaan. Oven ulkonäön voi valita yli sadasta designvaihtoehdosta. Lisäksi ulko-oviin voi yhdistää ylä- ja sivuikkunat.

Useita ulko-oviamme saa myös paloluokiteltuna EI1 30, ääniluokiteltuna Rw 41 dB tai sekä palo- että ääniluokiteltuina EI1 30 / Rw 41 dB. Paloulko-ovi käytetään, kun kohteeseen vaaditaan paloluokitus. Äänieristysluokitusta tarvitaan usein esimerkiksi lento- ja liikennemelualueilla.

Kestävä kehitys

Yhä useammin asuinrakennuksia halutaan rakennetaa ja saneerata ympäristövastuullisesti. Swedoor pyrkii jatkuvasti kehittymään ja panostamaan kestävän kehityksen mukaisten oviratkaisujen tuotantoon. Valikoima sisältää jo nyt ratkaisuja, jotka on hyväksytty käytettäväksi Joustenmerkityissä pientaloissa ja asuinrakennuksissa.

Lue lisää: Joutsenmerkki-taloihin hyväksytyt tuotteet

BIM

Useimmat ovemme ovat saatavissa BIM-objekteina REVIT- ja ArchiCAD maailmoissa BIMobject-sovelluksen kautta. Ne voi ladata suoraan Swedoorin sivuilta täältä tai osoitteesta www.bimobject.com.

Lue lisää: BIM-objektit

Ovisuosituksia asuinrakennuksiin

Katso alla olevasta taulukosta asuinrakennusten sisäänkäynti- ja väliovisuosituksia.

KERROSTASO-OVET

Tuote

Paloluokitus

Ääniluokitus

Sileäpintainen 50 mm ovi FS6

EI1 30

R38 dB

Peilipalo-ovi, 56 mm ovi FS100

EI1 30

R37 dB

Sileäpintainen 52 mm ovi FS7

EI1 30

R42 dB

YLEISTEN TILOJEN SISÄOVET

Tuote

Paloluokitus

Ääniluokitus

Luokittelematon 40 mm laakaovi Steady 40D

Sileäpintainen 50 mm ovi S3

R34 dB

Sileäpintainen 50 mm ovi S6

R38 dB

ULKO-OVET

Tuote

Paloluokitus

Ääniluokitus

Ulko-ovi

Paloulko-ovi

EI1 30

Ääntä eristävä ulko-ovi

Rw 41 dB

Paloa ja ääntä eristävä ulko-ovi

EI1 30

EI1 30/ Rw 41 dB

Asunnon huoneiden väliset ovet

Tuote

Paloluokitus

Ääniluokitus

Sisäovet

Ääntä eristävät sisäovet

Rw 30 dB

Liukuovet

Kylpyhuoneenovet

Saunanovet

 

Lue lisää asuntorakentamisen ovista