Main Media

Monien mahdollisuuksien sisäovet toivat Juuso Mäkilähteen kotiin harmoniaa ja joustavuutta

Äänieristys Design

Kaupallinen yhteistyö: Swedoor ja Juuso Mäkilähde

Kaksivärisyyttä, liukuovia, äänieristystä. Juuso Mäkilähteen perheen uusi koti on elävä esimerkki sisäovien monista ominaisuuksista. Ovien toimittajaksi valikoitui Swedoor, jonka kattava valikoima ja joustava asiakaspalvelu tekivät vaikutuksen.

”En aikaisemmin edes ymmärtänyt, kuinka merkittävässä roolissa ovet voivat olla kodin toiminnallisuuksien ja ilmeen kannalta”, toteaa Juuso Mäkilähde, joka rakennutti perheineen uudeksi kodikseen hirsitalon.

Sisäovien väri NCS S 2005-Y60R sopii täydellisesti keittiön sävyihin
 

Sisustussuunnittelijana rakennusprojektissa oli mukana Maru Hautala Suunnitteluhuone NIONIOsta. Juuson mukaan vasta ammattilaisen kanssa perheelle avautui, mitä kaikkia mahdollisuuksia on olemassa. Juuso myös oppi, että on tärkeää ottaa sisustussuunnittelija mukaan jo aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia. Maru Hautala on samaa mieltä.

Suljettuna liukuovi antaa tarvittaessa työrauhan ja avattuna huoneet yhdistyvät yhdeksi avaraksi tilaksi (väri NCS S 2005-Y60R)
 

”Monesti asiakkaani rakentavat ensimmäistä taloaan, eivätkä siksi tiedä, että monia sisustusratkaisuja tulisi pohtia jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Näin siksi, että ne liittyvät saumattomasti esimerkiksi asunnon pohjaan, ilmavaihtoon tai veden- ja sähkönjakeluun liittyviin ratkaisuihin.”

Värien ilottelua ilman räiskyvyyttä

Nyt Mäkilähteen perheen valmiissa kodissa huokuu harmoninen tunnelma. Erityisesti huomion kiinnittävät Swedoorin sisäovet, joita löytyy erivärisinä ja -mallisina. Perheen tärkeä toive oli harmoninen lopputulos, mutta siten, että värejäkin kuitenkin käytetään.

Liukuovi johtaa keittiöstä työhuoneeseen (väri NCS S 2005-Y60R)
 

”Talossa on käytetty paljon vaaleaa hirttä, mutta ei juurikaan suoranaisesti valkoista väriä. Ovissakin on haluttu siksi käyttää joko selkeästi värejä tai sitten vaaleampaa pintaa, jossa on kuitenkin pieni sävytys”, Maru kertoo.

Osa hankituista Swedoorin sisäovista on kaksivärisiä. Kun siirrytään tilasta toiseen, oven väri noudattaa oven toisella puolella olevan tilan värimaailmaa.

Kodinhoitohuoneen ovien väri NCS S 8000-N toistaa muiden kalusteiden värimaailmaa.
 
Kodinhoitohuoneen liukuoveen valittiin musta ovaalinmuotoinen kuppivedin
 

Ominaisuudet tilan tarpeen mukaan – ovi voi eristää ääntä tai kestää kosteutta

Ulkonäön lisäksi suunnittelussa on huomioitu ovien toiminnallisuus. Esimerkiksi olohuoneen vieressä olevan wc:n ovi on niin kutsuttu desibeliovi, eli se eristää hyvin ääntä.

Suihkuhuoneen lasiovi puolestaan antaa kevyen vaikutelman, mutta huurrepintansa ansiosta kuitenkin peittää näkyvyyden.

Läpikuultava Harmaa+-lasiovi tuo kylpyhuoneeseen valoa ja tilantuntua
 

”Toiminnallisesti ovethan ovat todella isossa roolissa. Äänieristyksen lisäksi kannattaa pohtia esimerkiksi ovien avautumissuuntia ja siihen tarvittavaa tilaa. Lisäksi on tietysti mietittävä visuaalinen puoli. Moni pohtii paljon seinän värejä ja lattiamateriaaleja, mutta ei niinkään ovia. Voisiko esimerkiksi tilaan laittaa vihreän seinän sijaan vihreän oven? Myös ovien vetimillä voi tehdä suuren vaikutuksen”, Maru listaa.

Työ- ja makuuhuoneiden liukuoviin valittiin stainless-sävyinen ovaalinmuotoinen kuppivedin
 

Liukuovet avaavat uusia mahdollisuuksia

Juuso nauraa, että hänestä tuli projektin myötä todellinen liukuovifani.

”Meillä on nyt viisi Swedoorin liukuovea. Esimerkiksi makuuhuoneemme päädyssä liukuovet mahdollistavat helpon siirtymisen huoneesta toiseen: kodinhoitohuoneesta vaatehuoneeseen ja siitä makuuhuoneeseen. Eteisemmekin on nyt kaksiosainen eli samassa tilassa on sekä vieras- että arkieteinen. Kun tulee vieraita, voidaan arkieteisen sotkut laittaa piiloon liukuoven avulla”, Juuso kertoo.

Vaatehuoneeseen on kulkutie sekä makuuhuoneen että kodinhoitohuoneen liukuovesta
 

Maru toteaa, että vaikka liukuovi ei ole äänieritykseltään aina oikea ratkaisu, se vie vähemmän tilaa eikä pauku.

”Etenkin lapsiperheen arki on sellaista, että joku juoksee koko ajan ympäri taloa. Liukuovet mahdollistavat tämän ilman oven kolahduksia”, Juuso lisää naurahtaen.

Juuso kertoo olevansa todella tyytyväinen kaikkiin valittuihin sisäoviin ja Swedoorin joustavuuteen myös erikoispyyntöjen suhteen. Maru tiesi jo kokemuksesta, että yhteistyö yrityksen kanssa tulisi sujumaan.

Lastenhuoneiden Steady-lujalaakaovien karmeissa on ääniä ja kolahduksia vaimentava tiiviste
 

”Olen aikaisemminkin työskennellyt Swedoorin kanssa. Heillä on hyvä valikoima ovia, joista löytyy vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin. Toisaalta hieman erilaisemmatkaan ratkaisut eivät ole heille mikään ongelma.”

Lastenhuoneiden ovien värit toistavat kodin harmonisia sävyjä NCS S 2005-Y60R
 

”Olen aikaisemminkin työskennellyt Swedoorin kanssa. Heillä on hyvä valikoima ovia, joista löytyy vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin ja budjetteihin. Toisaalta hieman erilaisemmatkaan ratkaisut eivät ole heille mikään ongelma.”

WC:n ovi Steady 411 lujalaakaovi (NCS S 8000-N) ja musta Stockholm-painike