Main Media
Classic ECO-ulko-ovi Debussy (NCS S 8005-Y20R)

Esteetön sisäänkäynti – ulko-oven upeutta unohtamatta

Fiksu Turvallisuus

Arjen sujumisen kannalta on erittäin tärkeää, että ulko-ovelle – ja ulko-ovesta – pääsee helposti kulkemaan. Käyttäjiänsä lisäksi esteetöntä sisäänkäyntiä vaativat myös rakentamismääräykset.

HELPPOKULKUISELLE ULKO-OVELLE PÄÄSEE TURVALLISESTI - MYÖS PYÖRÄTUOLILLA

Esteettömyysasiat kannattaa ottaa huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa. Hyvin suunniteltu sisäänkäynti on vaivaton myös pyörätuolilla liikkuville. Helppokulkuiselle ulko-ovelle pääsee portaitta joko suoraan tai portaat voi sivuuttaa käyttämällä erillistä luiskaa.

Ulkovalaistus pihalla ja ulko-oven luona lisäävät kulkemisen turvallisuutta ja helpottaa toki myös lukonreiän löytämistä, kun ovea avataan. Myös vieraat löytävät valaistun sisäänkäynnin helpommin.

Ulko-oven yhteyteen on suositeltavaa rakentaa katos, jolloin oven luo kertyy talvella vähemmän lunta ja oven avaaminen on miellyttävämpää myös syyssateilla. Katos voi vähentää myös maan jäätymistä, jolloin liukastumisriski vähenee.

ULKO-OVESTA KULKEMINEN TULEE SUJUA VAIVATTOMASTI

Ulko-ovesta sisään ja ulos kulkeminen tulee olla vaivatonta. Rakentamismääräysten mukaisen esteettömän asuinhuoneiston oviaukon vapaa kulkuleveys on vähintään 850 mm. Asuntojen ulko-oviksi ja kerrostaso-oviksi suositellaan 10M leveitä ovia. Jos ovi ei pääse aukeamaan riittävästi, oven leveyden täytyy olla suurempi, jotta kulkuleveysvaatimus täyttyy.

Esteetön ulko-ovi on avattavissa helposti yhdellä kädellä. Myös älylukko ja ovipumppu voivat helpottaa ovesta kulkemista. Pääsääntöisesti Suomessa ulko-ovet aukeavat ulospäin, joten sisäänkäynnin tasanteen mitoitus tulee olla riittävä myös lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa liikkuvalle. Esteetön mitoitus on Ø 1500 mm oven avaamiseen tarvittavan tilan lisäksi. Huomioi myös asetuksen vaatimukset luiskasta.

Oven kätisyys valitaan tietysti myös järkevästi. Kätisyys valitaan niin, että ulko-ovesta on mahdollisimman helppo kulkea, eikä ovi aukea kulkuväylän tukkeeksi. Esimerkiksi nurkasta avautuva ovi olisi hankala avata ja siitä olisi vaivalloista kulkea.

KAUNIS PÄÄULKO-OVI KÄTTELEE VÄSYMÄTTÄ ASUKKAITA JA VIERAITA

Esteettömyysseikkojen huomioiminen ei missään nimessä poissulje kauniin ulko-oven mahdollisuutta. Itse asiassa näyttävä ulko-ovi on osa esteettömyyttä, sillä vieraatkin varmasti erottavat upean ulko-oven pääsisäänkäynniksi eivätkä turhaan etsi oikeaa ovea, jolle kulkea.

Ulko-oven lisäksi asunnon sisällä esteettömyysmääräykset koskevat mm. huonetiloihin sekä asuinrakennuksen asuinhuoneisiin, asumista palveleviin välttämättömiin tiloihin ja rakennuksen käyttöä palveleviin tiloihin johtavia ovia. Tällöin kulkuaukon vapaan leveyden on oltava vähintään 800 mm. Sisäoviin on saatavissa kulkuaukkokarmi, jolloin kulkuaukkovaatimus täyttyy 9M ovella. Liukuovet ovat hyviä ratkaisuja pieniin sisätiloihin.

Character ECO-ulko-ovi Digits (harmaa NCS-S-7502-B)
 

Katso tuotteet