Main Media
Riku Rantala asuu nyt talossa, joka osui jo pikkupoikana usein hänen reitilleen. 1980-luvun tiilitalon ulko-ovista tuli lumet sisään ja sisäovet olivat eriparisia, joten kaikki ovet menivät vaihtoon.

Riku Rantala vaihtoi rakennusmestarin taloon energiatehokkaat ovet

Design Ekologisuus Lämmöneristys

Kaupallinen yhteistyö: Swedoor ja Riku Rantala

Riku Rantala kertoo, että kun nykyinen koti tuli myyntiin Puistolassa, hän tunnisti sen harvinaiseksi helmeksi.

“Myyntiesittelykuvista eivät kaikki varmaan ymmärtäneet rakennuksen potentiaalia, mutta minä tajusin heti, mikä talo oli kyseessä, ja kiinnostuin”, Riku Rantala sanoo.

Jämäkkä tiilitalo on herttaisesti oman aikansa tyylipuhdas edustaja, sillä punertavan tiiliverhoillun talon on rakennuttanut vuonna 1981 itselleen ammattitaitoinen rakennusmestari.

Ulko-ovi on talon tyyliin mainiosti istuva ECO Function Amazon.
 

Rantalat ostivat kodin 2020 koronapandemian aikana, ja silloin siellä oli edelleen muun muassa alkuperäinen jääkaappi.

“Puupinnat olivat pitkälti mäntyä perusvärisenä. Täyttä hyvää puutahan se kaikki oli, mutta lapsetkin pelkäsivät uuden kodin olevan mummolan mökki.”

Paikallaan olivat myös alkuperäiset tammiovet, ulkonäöiltään hieman sekalainen sakki.

“Talossa on tehty sisällä täysremppa, kaikki fiksattiin ja maalattiin, ja halusimme myös ovista keskenään samantyylisiä.”

Niinpä he päättivät uusia sisäovet, ja kun vielä vähän innostuivat, uusiksi menivät ulko-ovetkin.

 

Lapsiperheessä ovilta vaaditaan paljon – ja vielä vähän enemmän!

Väliovi ja sisäovet ovat harmaita Unique-massiivikehysovia.
 

Vaimon ja Rikun lisäksi kodin ovista ramppaa kolme lasta ja koira.

“Tässä talossa ovet ovat koetuksella. Meillä ovia tullaan paiskomaan, joten kestävyys oli yksi vaatimus niille. Remontoimme kattoonkin pientä demppaa, sillä täällä riittää mölyä”, Riku sanoo ja nauraa.

Demppaus tarkoittaa muuten äänten vaimentamista.

Riku arvostaa sitä, että ovien lisäksi myös lukot kestävät “ne seuraavat 40 vuotta”.

Perheen lapset pyörivät nyt vuorostaan ympäri Puistolaa. Heidän itsenäistä liikkumistaan edistää ulko-oven helppokäyttöinen Yale Doorman-numerolukko: ei tarvitse myöskään muistaa napata avainta mukaan, kun kaverit jo odottavat.

 

Sisustaessakin voi tukea Suomessa tehtyä työtä

Lastenhuoneissa on harmaat Unique 501 -massiivikehysovet.
 

Eteisen seinällä roikkuu Helsingin Sompasaaren sataman kello, muisto Rikun työelämän alusta: hän työskenteli yli kymmenen vuotta ahtaajana opiskelujen aikana ja toimittajauran alkutaipaleella.

“Joka arkiaamu kello 7.45 alkoivat satamassa työt, ja tuon kellon aikaa vasten juoksin sinne töihin.”

Kun satama jäi pois käytöstä ja rakennuksia purettiin Kalasataman uuden asuinalueen tieltä, vanhaa irtaimistoa hävitettiin. Silloin Riku sai napata vanhan kellon talteen.

 

Aikuisten makuuhuoneessa on komeat Unique 504 -lasitetut pariovet satiinilasilla.
 

Riku Rantala puhuu usein julkisuudessa työstä, sen arvosta – erityisesti Suomessa tehdystä työstä. Myös kodin ovia valitessa oli tärkeää, että Swedoorin sisäovet on valmistettu juuri täällä.

 

PUHUTAANKO HETKI ENERGIATEHOKKUUDESTA?

Olohuoneesta terassille parvekeovi ECO Balcony Caspian.
 

Rantaloille on tärkeää se, että uusien ovien energia-arvo on hyvä.

“Ilmastokriisin ratkaiseminen herättää tunteita; osa on vegaaneja, osa sekaaneja ja jokaisella on omat tapansa ratkaista asiaa. Asumisella on iso vaikutus ilmastolle. Siinä olisi matalalla roikkuva hedelmä, kun jokainen huolehtisi asumiseen liittyvistä energiatehokkuuden ratkaisuista”, Riku sanoo.

 

Saunan pukutilan ulko-ovi on musta ECO Function Atlantic.
 

Britanniassa purettu rakennusten eristysten sääntely on esimerkki siitä, miten suunta voi muuttua nopeastikin – miksei siis myös hyvään suuntaan?

“Kun normit oli murrettu, alettiin katua eli haluttiin pihistellä ja kun ei ollut enää pakko, eristäminen ei enää kiinnostanutkaan. Talot ovat hataria ja ratkaisut erikoisia, ja siellä menee paljon lämpöä harakoille.”

 

Saunan ulko-ovi aukeaa rinnetontin jyrkimpään kohtaan.
 

Rantalat pystyivät parantamaan oman kodin energiatehokkuutta helposti vaihtamalla ulko-ovet.

“Vanhat ulko-ovet falskasivat ja saunan pukkarin oven alta saattoi tulla lunta sisään.”

 

Myös autotallissa on ECO Function Atlantic -ulko-ovi.
 

Saunan- ja autotallin ovimalli ECO Function Atlantic on muuten suunniteltu 1930-luvun funktionalistisen muotoilun inspiroimana. Se on jännästi sisätilojen suuntaan sileä, ulkoa uritettu.

 

Nälkä kasvaa syödessä sisustaessakin

Keittiöstä kuljetaan parvekkeelle vaaleanharmaasta Balcony Eco Vänern -parvekeovesta.
 

Rantalat muuttivat taloon 2020, ja sisäovet valmistuivat syksyllä 2021.
“Ajatus oli tosiaan ensin uusia vain sisäovet, mutta sittenhän ulko-ovet alkoivat pistää kivasta kokonaisuudesta silmään. Tajusimme, että nekin on järkevintä vaihtaa.”

Kaikissa sisustukseen liittyvissä valinnoissa heitä auttoi perheystävä, sisustussuunnittelija Vera Öller Öllerin suunnittelutoimistosta.

“Suunnittelijana otan aina huomioon kohteen rakennusvuoden sekä tilaan parhaiten soveltuvat tuotteet. Swedoorin valikoima oli minulle tuttu jo aiemmista kohteista, joten valinta oli lopulta helppo tehdä yhdessä asukkaiden kanssa”, Vera Öller kertoo.

Ammattilaisen harkinta näkyy kodin yksityiskohdissa. Esimerkiksi sisä- ja parvekeovien keittiön kaapinovien ja eteisen tehosteseinän sävyt sopivat hienosti toisiinsa, ja ulko- ja sisäoviin on valittu vain kolmenlaisia kahvoja käyttötarkoituksen mukaan, kaikki mattamustina.

Seuraavaksi kodin kunnostusprojektit etenevät ulos. Sitten kun kerkiää.