Main Media
Character ECO-ulko-ovi Pulse (yläikkuna ja sivuikkuna)

Tummat ulko-ovet huokuvat lämmintä tunnelmaa – lue 8 vinkkiä tummien ulko-ovien hankintaan

Design

Ulko-ovi on talon julkisivun sinetti. Perinteisesti suomalaiset ovat suosineet valkoista ulko-ovivalinnoissaan. Viime vuosina musta ja tumman eri sävyt ovat kirineet suosiossa valkoisen rinnalle. Mitä tumman ulko-oven valinnassa kannattaa huomioida?

1. ILMANSUUNTA VAIKUTTAA ULKO-OVEN KULUMISEEN

Kiinnitä huomiota ilmansuuntaan ennen tumman oven hankintaa. Vaaleat ovet heijastavat auringon säteitä paremmin kuin tummat sävyt. Jos tumma ovi altistuu auringon säteilylle koko päivän, ovi lämpenee huomattavasti enemmän kuin vaalea ovi. Varjottomalla eteläseinustalla ovi voi haalistua ja pahimmassa tapauksessa kuumuus voi vaikuttaa myös oven ominaisuuksiin.

2. KATOS SUOJAA OVEA VALOLTA JA KOSTEUDELTA

Tummaa ulko-ovea ei siis kannata sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen. Esimerkiksi katos suojaa ovea auringon lisäksi myös sateelta ja kosteudelta. Lisäksi oven huoltaminen esimerkiksi vuosittaisella vahauksella suojaa pintaa ja ovea halkeamilta ja värien haalistumiselta.

Lue lisää ulko-ovien huollosta

Classic ECO-ulko-ovi Bach (harmaa NCS S 7502-B)
 

3. TUMMIN MAHDOLLINEN VAI PEHMENNETTY MUSTA?

Tummin mustan sävymme on NCS S 9000-N. Kaikki NCS S värit, joiden värikoodissa on N, ovat neutraaleja ja puhtaita sävyjä. Jos värikoodin lopussa on Y, se tarkoittaa, että värissä on keltaisia sävyjä, kun taas esimerkiksi G tarkoittaa, että värissä on vihreitä sävyjä.

Jos puhdas musta vaikuttaa julkisivussa liian kovalta, kannattaa ulko-oveen valita vaaleampi tumman sävy. Esimerkiksi värikoodin NCS S 8500-N musta on mustempaa kuin tummanharmaa, mutta hieman pehmeämpi kuin täysin musta.

Character ECO-ulko-ovi Cifro
 

4. LASITUS KEVENTÄÄ TUMMAN OVEN ILMETTÄ

Tummien ulko-ovien designia keventää erilaiset lasitukset. Voit valita klassiseen tai moderniin ovityyliin myös erilaisia lasiaukkojen muotoja ja romanttisia lasiristikkoja. Entä valitsetko lasityypiksi kirkasta lasia vai ehkäpä ennemmin satiinilasin tai Cotswold-kuviolasin, joista ei näy läpi, mutta jotka päästävät valoa sisään? 

5. PERSOONAA ESIIN KAKSIVÄRISYYDELLÄ

Talo näyttää harvoin samalta sisä- ja ulkopuolelta. Jos haluaisit ilmentää persoonaasi sekä julkisivun että eteisen puolelta, voit valita kotiisi kaksivärisen ulko-oven. Ulos saattaa hyvin sopia tummat sävyt, mutta olisiko valkoinen tai vaikkapa vaaleanpunainen sopivampi sisälle?

Keltainen kahvipannu -blogin Pauliina valitsi ulos tiilenpunaista ja sisään hempeän vaaleanpunaita – katso kuvat.

Function ECO-ulko-ovi Sulu ja sivuikkuna (musta NCS S 9000-N)
 

6. SOVITA ULKO-OVEN SÄVY TALOSI JULKISIVUUN 

Useimmat julkisivun värit sopivat yhteen mustan ulko-oven kanssa. Talon muu tyyli taas vaikuttaa siihen, sopiiko siihen klassinen vai moderni ovimalli. Ulko-oven tyyliä ja sävyä voidaan sovittaa myös vaikkapa muihin samanaikaisesti näkyviin oviin. Talon kaikkien ovien ei kuitenkaan tarvitse olla samanlaisia.

Minkälainen ulko-ovi sopii vaaleasävyiseen taloon? Jos haluat ulko-oven erottautuvan vaaleasta talosta, voit valita mustan tai muun tumman sävyn. Talon väristä huolimatta luovuus ja kontrasteilla leikittely on sallittua – värivaihtoehdot ovat lähes rajattomat. ADVANCE-valikoiman ulko-ovet voi tilata haluamassaan NCS S - tai RAL-sävyssä.

7. VIIMEISTELE ULKO-OVI PAINIKKEELLA JA LISÄVARUSTEILLA 

Täydennä ulko-ovesi tyyliin sopivalla ovenkahvalla eli painikkeella sekä muilla oven turvallisuutta ja käytettävyyttä tukevilla lisävarusteilla.

Tutustu ulko-oven lisävarusteisiin

8. DOOR DESIGNER -SUUNNITTELUSOVELLUS

Ovien suunnittelutyökalu Door Designer on ideointisi apuväline, jolla voit testata eri tyylisten sisäovien ja ulko-ovien sopivuutta kotiisi. Voit ottaa kuvan kotoasi, ladata sen sunnittelutyökaluun ja kokeilla, miten ovet istuvat oikeaan ympäristöön.

Lataa Door Designer -sovellus

Character ECO-ulko-ovi Tower (musta NCS-S-9000-N)