Main Media

Kulttuurirakennuksen oviratkaisut

Kulttuurirakennuksissa kuten teattereissa, elokuvateattereissa, konserttisaleissa ja kirjastoissa on tärkeää löytää tasapaino ovien käytännöllisyyden ja ainutlaatuisen esteettisyyden välillä. Ovet vaikuttavat merkittävästi tilojen äänimaailmaan ja visuaaliseen viihtyvyyteen. Yksityiskohdat ovat tärkeitä kohteissa, joihin asiakkaat tulevat rentoutumaan ja viettämään laatuaikaa.

KOHDE OHJAA UNIIKKEJA OVIDESIGNVALINTOJA

Kulttuurikiinteistöjen arkkitehtuuri on usein omintakeista. Siksi myös ovien estetiikka on erityisen tärkeää. Ovet voidaan sulauttaa ympäristöönsä, ne voivat kunnioittaa alkuperäistä arkkitehtuuria tai ne voivat määrittää koko tilan tunnelman. On hyvä huomioida, että esimerkiksi elokuvateatterisaleissa ovien täytyy olla tummia ja mattapintaisia, jotta valo ei heijastu niistä. 

  • Keskustakirjasto Oodiin valittiin lähes 200 Swedoorin puuovea, jotka sulautuvat täydellisesti osaksi muita puuelementtejä ja sävymaailmaa.
  • Hanasaaren Kulttuurikeskus kunnostettiin taas vanhaa rakennustapaa kunnioittaen. Swedoor toimitti kohteeseen 150 ovea. Osa viilutetuista ovilevyistä ja karmeista kuullotettiin alkuperäisten ovien sävyisiksi.
  • Muissa Pohjosimaissa Swedoor on toimittanut muun muassa 1100 räätälöityä puuovea Norjan Oopperataloon. Ovia on yli 500 erilaista variaatiota – ovissa on yhdistelty eri värejä, kiiltävyysasteita, puumateriaaleja ja lasielementtejä. 

MONIPUOLISET LUOKITTELEMATTOMAT OVET – SARANOITU OVI, HEILURIOVI TAI LIUKUOVI

Swedoorin luokittelemattomien ovien valikoima on laaja. Luokittelemattomalla ovella ei ole palo- tai ääniluokitusta. Luokittelematon ovi voi kohteen käyttötarkoituksesta riippuen joko saranoitu ovi, heiluriovi tai liukuovi. 

Esimerkiksi keittiötiloihin valitaan usein lasiaukollinen heiluriovi, jolloin tilojen välille saadaan turvallisuutta lisäävä näköyhteys ja heiluriominaisuus taas helpottaa keittiön ja salin välillä liikkumista. 
Liukuovia suositaan usein taas esimerkiksi ahtaissa käytävissä ja varastotiloissa.

PALOA JA ÄÄNTÄ ERISTÄVÄT OVET LISÄÄVÄT TURVALLISUUTTA JA VIIHTYISYYTTÄ

Konserttisaleissa ja teattereiden kaltaisissa kulttuurirakennuksissa äänieristys on ensiarvoisen tärkeää, jotta ulkopuolelta kantautuvat äänet eivät häiritse kulttuurikokemusta. Lähekkäin sijaitsevat salit on tärkeää suunnitella tehokkaasti ääntä eristäviksi, jotta äänet eivät sekoitu keskenään. 

Esimerkiksi Oodin studiotiloihin asennettiin kaksi äänieristysovea peräkkäin, jolloin musiikkitreenit eivät kuulu ulkopuolelle lainkaan.

Liikerakennuksissa ovilta vaaditaan usein paloneristävyyttä. Tulipalon sattuessa paloa eristävät ovet jakavat rakennuksen tilat osiin turvaten täten evakuointitilanteessa poistumistiet. Swedoorin palo-ovet täyttävät oville asetetut palonkestovaatimukset. Puisten palo-ovien luokitus on EI15 tai EI30. 

Saranoitujen palo-ovien lisäksi Swedoorin valikoimassa on luokiteltu liukuovi, joka soveltuu kohteisiin, johon vaaditaan palo- ja ääniluokitus. Liukuovi säästää saranoituun oveen verrattuna avautumistilaa, ja sen aukaiseminen on ahkerasti liikennöidyillä käytävällä turvallisempaa.

PITKÄIKÄISET JA KESTÄVÄT OVIVALINNAT

Oven käyttöikään voi vaikuttaa valitsemalla kestäviä materiaaleja. Useat kulttuurirakennusten ovet altistuvat kovalle kulutukselle. 

Laminaattipintaiset ovet ovat hyvä valinta jatkuvasti käytettäville oville, sillä ne ovat kestäviä ja helposti puhdistettavia.

Erittäin kovalle rasitukselle joutuvia ovia voi suojata lisäksi rst-karmisuojin tai oveen voi valita teräskarmin.

BIM

Suurin osa oviratkaisuistamme on saatavissa digitaalisina BIM-objekteina sekä REVIT- että ArchiCAD-muodossa. BIM-objektit ovat käytettävissä BIMobject-sovelluksilla.

Voit ladata BIM-objektit nettisivuiltamme tai osoitteesta www.bimobject.com.