Aukeaako ovi huoneeseen päin vai ulos? Onko ovi oikea- vai vasenkätinen? Avautumissuuntaa ja kätisyyttä miettiessä kannattaa varmistaa, että ovi on helppo avata, ovella on tilaa avautua, ovi ei peitä auki ollessaan esimerkiksi paljon käytettyjä kaappeja tai katkaisimia ja että avattu ovi ei osu toiseen avattavaan oveen.

MIKÄ ON OVEN AVAUTUMISPUOLI JA SULKEUTUMISPUOLI?

Oven avautumispuoli tai avautumissivu on se, jolla näet oven saranat ja vedät oven auki itseesi päin. Oven sulkeutumispuoli tai sulkeutumissivu on se, jolla et näe saranoita ja vedät oven kiinni itseesi päin.

OIKEAKÄTINEN VAI VASENKÄTINEN OVI?

Kätisyys katsotaan oven avautumissivun puolelta ja määräytyy sen mukaan, kummalla puolella saranat ovat. Avautumispuolella näet oven saranat ja avaat oven vetämällä ovea itseesi päin. Oikeakätisen oven saranat ovat oven avautumispuolella oikealla ja ovi vedetään itseen päin auki. Vasenkätisen oven saranat taas näkyvät vasemmalla puolella ja ovi vedetään itseen päin auki.

Milloin kätisyys pitää tietää jo tilatessa?

Ulko-ovisetin, palo-ovisetin ja äänieristysovisetin kätisyys on ilmoitettava aina jo tilatessa.

Jos sisäovi tai saunanovi ei ole muotoilultaan symmetrinen, sen haluttu kätisyys tulee ilmoittaa jo tilatessa. Esimerkiksi 6-ruutuinen sisäovi on epäsymmetrinen eli jos ovea käännetään 180 astetta, olisi lasi ovessa alhaalla ja näin oven ulkonäkö muuttuisi.

Missä tapauksissa kätisyys voidaan päättää asennettaessa?

Muotoilultaan symmetrisen sisäoven (esim. 3-peilinen sisäovi) ja lähes kaikkien saunanovien kätisyys voidaan päättää asennettaessa. Symmetristä ovea voi siis kääntää 180 astetta ilman, että se vaikuttaa oven ulkonäköön.

Katso, miten sisäoven kätisyys vaihdetaan

Katso, miten saunanoven kätisyys vaihdetaan