Liukuovet vapauttavat lattianeliöitä käyttöön ja auttavat arkea sujumaan mukavammin. Mitä liukuovea valitessa on hyvä huomioida ja tietää?

Jos vaihdat liukuoven vanhan saranaoven tilalle, voit saada yllättävästi lisää käytettävyyttä kotiin. Keräsimme vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, joita mietitään liukuovea valitessa.

 

1. SEINÄN SISÄÄN VAI SEINÄN PÄÄLLE?

Liukuovet Steady 411 Slide (NCS-S-2005-Y60R) ja Unique 501 Slide (Design-liukukisko).
 

Ensimmäiseksi on hyvä miettiä, haluatko seinän sisään vai seinän päällä liukuvan oviratkaisun. Kun rakennat uutta kotia, voit suunnitteluvaiheessa valita kumman vain ja myös sen, haluatko oviaukkoon yhden ovilevyn vai parioven. 

Seinän sisään liukuvassa oviratkaisussa on mukana valmis ovirunko, jonka ympärille seinä on helppo rakentaa.

Jo rakennettuun kotiin liukuoven saa helpoimmin seinän päälle asennettuna. Seinän sisään liukuva ovikin toki onnistuu: Se vaatii kuitenkin reilusti enemmän viitseliäisyyttä, kun ensin puretaan vanha seinä, sitten asennetaan ovirunko ja lopuksi sen ympärille rakennetaan uusi seinä.

Kun teet liukuoven jälkiasennusta valmiiseen kotiin, huomioi pistorasioiden ja katkaisijoiden kohdat. Seinän päälle asennettavan oven kohdalla varmista myös, että kiskon kiinnityskohta on riittävän tukeva.

 

2. MINKÄ KOKOINEN LIUKUOVI MEILLE TARVITAAN?

Liukuovi Unique 501 Slide
 

Seuraavaksi tarkista, että ovella on riittävästi tilaa liukua seinän päällä tai sisällä. 

Liukuovien mittoihin vaikuttaa eniten se, valitsetko seinän päällä vai sen sisään liukuvan oviratkaisun. Seinän sisään liukuvassa oviratkaisussa vapaan kulkuaukon koon mukaan määriytyvät:

 1. asennusaukon korkeus, leveys ja paksuus; 
 2. rungon korkeus, leveys ja paksuus sekä
 3. ovilevyn korkeus ja leveys.

Seinän päällä liukuvan oven kohdalla vapaan kulkuaukon mittojen mukaan määriytyvät: 

 1. asennusaukon korkeus ja leveys;  
 2. valitsemasi liukukiskomallin mitat sekä
 3. ovilevyn korkeus ja leveys.

Pariovi tarvitsee erittäin leveän oviaukon. Jos liukuovien mitoitus mietityttää, kysy vaikka meiltä!

Katso täydellinen ohje liukuovien mitoista

 

3. MIKÄ 11 ERI DESIGNISTA SOPII MEILLE?

Ylärivi: Easy 201 Slide, Steady 411 Slide, Steady 411 Slide (viilutettu, tammi), Craft 101 Slide, Unique 501 Slide, Style 1, Unique 505 Slide.
Alarivi: Matta Slide, Unique 501M Slide, Unique 504 Slide, Unique 507 Slide.
 

Swedoorin Slide-valikoiman liukuovien ovilevyt ovat korkealaatuisia ja niissä on 8 design-vaihtoehtoa. 

Toiset liukuovet ovat rakenteeltaan jykeviä ja massiivisia, toiset kevytrakenteisia. 

Massiivi-, luja- ja massiivipuurakenteiset ovet ovat tukevia, ja oven paino ja laatu tuntuu ovea avatessa. Advance-ovissa on paksut, jämäkät ovilevyt. Valikoimasta löytyy: 

 • peilikuvioitu Craft 101 -massiivipeiliovi, 
 • viilutettu tai maalattu Steady 411-lujalaakaovi, 
 • geometrinen maalattu massiivikehysovi Unique 501 tai peilipintainen Unique 501M, 
 • Unique 504 –liukuovi, jossa yhtenäinen kirkas, chinchilla- tai mastercarre-kuviolasi, 
 • maalattu Unique 505 –liukuovi, jonka pinta jakautuu kolmeen lohkoon ja
 • kolmeen lohkoon jakautuva Unique 507 –liukuovi, jossa kirkas, satiini-, chinchilla- tai mastercarre-kuviolasi.

Kirkas lasi päästää valon esteettä sisään, kun taas chinchilla- ja mastercarre-kuviolasit rajoittavat hieman läpinäkyvyyttä, mutta päästävät valon kulkemaan. Suosituin lasivaihtoehto satiini luo utuista, rauhoittavaa tunnelmaa.

Kevytovet ovat kustannustietoisen ostajan valinta. Clever-valikoiman ovilevyt Easy 201 ja Style 1 ovat kennorakenteiset ja hieman Advance-sarjan malleja edullisempia vaihtoehtoja. Easyn pinta on tasainen ja Stylessä peilikuviointi.

Swedoorin koko Slide-valikoima

 

4. VIIMEISTELE TYYLI VÄRI-, MATERIAALI- JA PINTAVALINNOILLA

Oven ulkoasuun vaikuttavat pintamateriaali- ja sävyvalinnat, ja ne kannattaa tietysti sovittaa kodin muun sisustuksen tyyliin.

Liukuovi Steady 411 Slide (NCS-S-2005-Y60R)
 

Maalatut ovimallit saat missä tahansa NCS S -värikartan sävyssä. Jos saman oven eri puolilla avautuvat hyvin erilaiset sävymaailmat, kannattaa harkita 2-väristä maalattua liukuovea.

Liukuovi Steady 411 Slide (tammiviilu)
 

Steady 411 –ovilevyyn voi saada pysty- tai vaakakuvioisena tammi, koivu- ja pähkinäviilutuksen.

Liukuovi Unique 507
 

Lasitettu liukuovi sopii tiloihin, joissa päivänvaloa on niukasti. Swedoorin lasisiin liukuoviin Unique 504 ja Unique 507 saa kirkkaan, chinchilla- tai mastercarre-kuviolasin.

Lasiliukuovi Matta Slide
 

Seinän päällä liukuva Advance Spa-malliston Matta Slide sopii kodin muiden tilojen lisäksi myös kylpyhuoneeseen, sillä se kestää hyvin kosteutta. 

 

5. VALITSE SISUSTUKSEEN PARHAITEN SOPIVA KISKO 

Seinän päällä liukuvan oven yleisilmeeseen vaikuttaa myös valitsemasi kiskon tyyli. Haluatko siitä vähäeleisen vai voimakkaan sisustuselementin?

Liukukisko 2100/3000
 

Liukukisko 2100/3000 on konstailematon valkoinen peruskisko. Alumiininen kisko sulautuu mukavasti valkoiseen seinään, kun haluat vähäeleisyyttä.

Liukuovi Steady 411 Slide (Retro Rail-liukukisko, NCS-S-2002-Y50)
 

Musta Retro-liukukisko on särmikäs, ja se tuo mukavaa rosoa ilmeeseen. Se sopii mainiosti niin moderniin, maalaisromanttiseen kuin rouheampaan industrial-tyyliseenkin sisustukseen. 

Liukuovi Unique 501M Slide (Design-liukukisko)
 

Näyttävä Design-liukukisko on ruostumatonta terästä. Se rajaa komeasti oven, eikä jää huomaamatta tyylikkäänä yksityiskohtana.

 

6. KÄTISYYS, VETIMET JA LISÄOMINAISUUDET

Kuppivedin, oveeli kuppivedin, Marseille-lankavedin, sormivedin
 

Swedoorin oviin on lukuisia vedinvaihtoehtoja. Vetimen saat ruostumattoman teräksen, kultaisen, pronssisen, hopeisen, kromatun tai mustan värisenä. 

Kuppivetimet ovat pyöreän, ovaalin tai kulmikkaan muotoisia. Liukuoveen voi valita myös Marseille-lankavetimen. 2 040 mm korkeissa liukuovissa on aina myös sormivetorengas. Sen saa myös muihin ovilevyihin paitsi 2 150 mm korkeisiin.

Yksittäisen ovilevyn saat halutessasi lukittavana ja toiveesi mukaan myös SoftClose-toiminnolla, jolloin ovi menee kiinni rauhallisesti ja hallitusti. 

Lisäksi liukuvaan parioveen, jossa on Retro-ovikisko, saa SoftClose-toiminnon.

Suosittelemme seinän sisään liukuvaan lukittavaan oveen lisävarusteeksi stopperia, jotta ovi ei liu’u liian syvälle rakenteisiin. Stopperi on A-kirjaimen muotoinen metalliosa, joka ruuvataan joko oveen tai rungon päähän. Sormivedin puolestaan helpottaa oven avaamista. 

Ja muistathan tilata sekä ovilevyn että rungon lukittavana! 

Kaikki liukuovien vetimet ja muut tarvikkeet

 

7. OSTAMINEN, TOIMITUSAIKA JA JÄLLEENMYYJÄT

Seinän sisään asennettavan liukuovirungon toimitus sisältää kaikki varusteet seinälevyjä ja ovi- tai peitelistoja lukuun ottamatta. 

Muista tilata seinän päälle asennettavassa ratkaisussa myös kisko sekä kummassakin liukuoviratkaisussa ovilevy, vetimet ja toivomasi lisäominaisuudet. Seinän sisään liukuvan parioven kanssa tarvitaan parioven liitoskappale.

Varmista myös oven kätisyys, kun valintasi on Unique 501M-liukuovi. 

Pyydä liukuovista tarjous ja varmista toimitusaika jälleenmyyjältäsi. Varastoitavia ovia saat noin 1 viikon ja tilaustuotteita noin 5 viikon toimitusajalla. 

KATSO TUOTTEET